Kimmo Kosonen kertoo Yhtyneitten Raamattuseurojen lukutaitotyöstä
Kuulumisia lukutaitotyöstä
Hei Kimmo! Olet ollut nyt vuoden lukutaitotyössä Pipliaseuran kautta. Kerro vähän itsestäsi ja työstäsi?
Olen Kimmo Kosonen ja olen ollut vuoden 2022 alusta Suomen Pipliaseurassa lukutaitotyössä. Maailmassa on noin 158 Pipliaseuraa ja ne ovat kaikki itsenäisiä omia seuroja. Seuroilla on yhteistyöverkosto nimeltä Yhtyneet Raamattuseurat, United Bible Societies (UBS). Suomen Pipliaseura on antanut pääosan minun työajastani Yhtyeiden Raamattuseurojen lukutaitotyöhön ja tällä hetkellä olen UBS:n lukutaitotyön johtaja.
Minun työni on maailmanlaajuinen työ. Lukutaitohankkeita on noin 40 maassa. Varakkaammat Pipliaseurat kuten Suomi, Yhdysvallat ja Australia rahoittavat köyhempien seurojen lukutaitotyötä esimerkiksi Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä.
Minun työni on sitä, että tarjoamme johtamani tiimin kanssa tukea niille Pipliaseuroille, jotka haluavat tehdä lukutaitotyötä. Meillä on pieni, globaali tiimi, 6 henkilöä yhteensä. Pyrimme selvittämään mitä lukutaidon tarpeet kussakin paikassa ovat, mitä he tarvitsevat ja mistä rahoitusta voisi tulla. Työni on pääasiassa koordinaatiotehtävä.
Työni on hyvin kansainvälistä. Kaikki lähimmät työtoverini ovat tuhansien kilometrien päässä, joten lähestulkoon kaikki työ on virtuaalista. Vuoden kohokohtia ovat tilanteet, kun pääsee paikan päälle kokouksiin tapaamaan ihmisiä.
Olen itse ollut suurimman osan aikuiselämästäni kansainvälisissä tehtävissä, ja se puoli sopii minulle ja persoonallisuudelleni todella hyvin. Viihdyn monenlaisten ihmisten kanssa. Tykkää puhua erilaisia kieliä, ja tykkään myös mennä uusiin paikkoihin.
Minkälaisia asioita olet vuoden mittaan saanut uuden tehtävän puitteissa liikkeelle ja minkälaiseksi uuden työn arki on muotoutunut?
Ihan alkuun on mennyt paljon aikaa siihen, että olen opetellut uusia asioita. Uudessa työssä on tärkeää ymmärtää, miksi asioita tehdään, ja ketkä ovat keskeiset toimijat. Lisäksi olen selvittänyt missä päin maailmaa lukutaitohankkeet toimivat parhaiten ja pyrkinyt vierailemaan niissä tutustumassa toimintaan. Pikkuhiljaa alan olla siinä pisteessä, että näen mihin suuntaan työtä kannattaa kehittää. Mielessäni on paljon ideoita ja strategisia ituja.
Minkälaisia onnistumisia olet päässyt todistamaan tai nähnyt? Kerro joku esimerkki, joka on ilahduttanut viime aikoina.
Olen ollut valtavan inspiroitunut siitä, kuinka lukutaitotyötä ympäri maailmaa tekevillä ihmisillä on sama visio ja olemme samalla aaltopituudella. Afrikkalaisia, aasialaisia ja eurooppalaisia yhdistää sama into tehdä lukutaitotyötä. Yksi erityisen antoisa kokemus oli viime syksynä Togossa Länsi-Afrikassa järjestetty koulutustyöpaja, jossa sain olla opettamassa lukutaitotyön perusteita useamman ranskankielisen Afrikan maan Pipliaseuran edustajalle. En itse osaa kovin hyvin ranskaa, mutta koulutus onnistui silti hyvin. Kahden viikon ajan tutustuimme toisiimme, opiskelimme ja kävimme paikallisissa kirkoissa. Osallistujien välille syntyi yhteisen kielen puutteesta huolimatta hyvä yhteys, ja kaikki lähtivät innoissaan takaisin kotimaihinsa yhteisen työnäyn rohkaisemina.
Millaisia terveisiä haluaisit lähettää sinun työtäsi tukeviin seurakuntiin?
Suuri kiitos kaikesta tuesta, taloudellisesta ja rukoustuesta ja muusta muistamisesta. Tämä on yhteistyötä. Kukaan meistä täällä maailmalla ei voi olla yksin. Te tukijoukot siellä suomessa olette meidän tiimimme. Kiitos että olette mukana!
Kimmon rukousaiheita:
1. Viisautta ja johdatusta uuden työn perustusten valamiseen
2. Jaksamista työssä tarvittavaan ranskan kielen opintoihin
3. Turvaa liikenteessä liikkumiseen
Lahjoita lukutaitotyölle täällä!