Kohderyhmä

Aikuiset, nuoret

Kesto

n.15min

Käyttötilanne

Hartaus

Teema

Usko, identiteetti, kulttuuri

Tavoite

Pohtia mikä on oman uskon perusta, mikä riittää, mikä uskossa on sellaista mikä pitää sen elossa.
HUOM: Tämän hartauden kuvitettu tarina on osa ”Mistä muodostuu kristityn identiteetti” -työskentelyä, joten hartautta ja työskentelyä ei kannata vetää samoille osallistujille samalla kerralla.

Alue: Intia, Suomi

Tarvikkeet:

  • Tämä työskentelyohje ruudulla auki tai printattuna
  • Liitteenä oleva PPT-esitys ja läppäri ja  tykki sen esittämiseen.
  • HUOM: jos et voi esittää kuvia isolla näytöllä, voit lukea esityksessä olevan tarinan ilman kuvia liitteestä ”Isovanhempieni tarina -diojen selitykset”. Voit lisäksi halutessa printata joitakin kuvia havaintovälineeksi.
  • Pohdintakysymykset tykillä heijastettuna tai kaikille printattuna.
  • Jos haluat, voi hartaudessa käyttää apuvälineenä kynää ja paperia pohdintakysymysten aikana. Jos valitset tämän, varaa jokaiselle osallistujalle kyniä ja paperia.
  • Pohdintakysymysten aikana voi soittaa rauhallista musiikkia. Jos valitset tehdä niin, varaa siihen tarvittavat laitteet.
  • Isä meidän -rukouksen teksti tarvittaessa heijastettuna, printattuna tai virsikirjasta

 1. Alkusiunaus ja alkulaulu

Halutessasi aloita siunauksella, esim seuraavin sanoin: ”Olemme koolla Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen”

Jos tilanteeseen sopii, voitte aloittaa laulamalla yhdessä esim. virren 949 tai 502.

2. Esitys

Näytä liitteistä löytyvä PPT-esitys ”Isovanhempieni tarina” ja kerro tarina ”Diojen selitykset” liitteen avulla.

Jos et voi esittää kuvia isolla näytöllä, voit lukea esityksessä olevan tarinan ilman kuvia liitteestä ”Isovanhempieni tarina -diojen selitykset”. Voit lisäksi halutessa printata joitakin kuvia havainnollistajaksi.

3. Pohdinta

Kun olet kertonut tarinan ja lopettanut kuvaesityksen, ohjaa osallistujiaa ottamaan hyvä asento, ja pohtimaan hiljaa omassa mielessään seuraavia kysymyksiä muutaman minuutin ajan. Pohdinnan apuna voi käyttää kyniä ja paperia, joko tehden listaa, mind mapia tai piirtäen. Kerro, että kysymyksiä ei pureta mitenkään, vaan ne jäävät jokaisen omaksi pohdinnaksi. Voit soittaa pohdinnan taustalla rauhallista musiikkia.

Pohdintakysymykset löytyvät liitteistä ja voit näyttää ne tykillä pohdinnan ajan muistin virkistämiseksi.

Pohdintakysymykset:

  • Mikä on omalle uskolleni samanlainen perusta kuin Zhodin isovanhemmille oli lepopäivän pitäminen ja luottamus Jeesuksen voimaan?
  • Zhodin isovanhemmat omistivat jokaisen sunnuntain rukoukselle ja Jumalan palvelemiselle. Mitkä asiat omassa elämässäni ovat tai voisivat olla säännönmukaisia tapoja, jotka ylläpitävät uskoani?

Pohdintahetken lopuksi voit kertoa että erilaisissa kristillisissä perinteissä on erilaisia päivittäisen hartaus- ja rukouselämän tapoja, joista voi etsiä itselleen aineksia jotka sopivat omaan elämään. Luterilaisessa perinteessä Martti Luther arvosti Isä meidän -rukousta säännönmukaisen rukouselämän pohjana, ja kannusti rukoilemaan sen aamuin illoin. Pyydä osallistujia vielä hetken miettimään miltä ajatus päivittäisestä Isä meidän -rukouksesta tuntuu?

4. Loppurukous

Rukoillaan yhdessä Isä meidän rukous (printtaa tai heijasta osallistujille sanat tarvittaessa)

Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille meidän syntimme anteeksi niin kuin mekin anteeksi annamme velallisillemme. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Aamen.