Kohderyhmä

Aikuiset

Käyttötilanne

Piiri tai ryhmä, leiri, kirkkokahvit

Kesto

45min

Teema

Arvot, kulttuuri, usko, Raamattu

Tavoite

Tämän työskentelyn tavoite on tutkia tarinoiden merkitystä yhteisön ja yksilön elämässä. Osallistuja pohtii miten tarinat välittävät kulttuurin ominaispiirteitä ja miten ne vaikuttavat siihen, miten Raamattu ja kristinuskon kussakin kulttuurissa vastaanotetaan ja ymmärretään.

Alue: Intia

Tarvikkeet:

Huom! Kaikki työskentelyssä tarvittavat liitteet löytyvät kootusti tämän sivun alalaidasta

  • Tämän työskentelyn kulku tulostettuna tai ruudulta auki
  • Datatykki, valkokangas ja tietokone (ei pakollinen jos keskustelukysymykset printataan osallistujille)
  • Valkotaulu, fläppitaulu tai tyhjä powerpoint heijastettuna osallistujille näkyviin
  • Työskentelyn liitteistä löytyvä koillis-intialainen perinnetarina ruudulta auki tai tulostettuna

 

Työskentelyn kulku

1.        Aloitus 1min

Toivota osallistujat tervetulleeksi ja kerro heille työskentelyn tavoite

 

2.       Virittäytyminen 5min

Lue osallistujille liitteenä oleva koillis-intialainen perinnetarina. Pyydä osallistujia pohtimaan kuunnellessaan, mitä piirteitä tarinan taustayhteisön kulttuurista tarina välittää? Mitä asioita tarinan taustayhteisö pitää tärkeinä ja mitä asioita ei arvosteta?

3.      Syventäminen

Pienryhmäkeskustelut 15min

Jaa osallistujat pienryhmiin. Pyydä heitä keskustelemaan seuraavista kysymyksistä ja varautumaan esittelemään vastauksensa. Voit jakaa keskustelukysymykset ryhmille printattuna tai heijastaa tykille.

  • Mitä piirteitä poimit aluksi kuulemasi tarinan taustayhteisöstä kuulemasi perusteella?
  • Millaisia suomalaiseen kansanperinteeseen tai kulttuuriin liittyviä tarinoita/kertomuksia/uskomuksia muistat tai tiedät? Millaisia opetuksia ja arvoja niissä on?

Suurryhmäkeskustelu 15min

Pyydä jokaista ryhmää vuorollaan kertomaan mistä he keskustelivat. Poimi suurryhmäkeskustelusta kaikkien näkyville valkotaululle/fläpille tai powerpointtiin mindmap siitä, millaisia arvoja osallistujat ajattelivat tarinoiden ja kertomusten välittävän.

Kun kaikki pienryhmät ovat kertoneet omat näkökulmansa, katsokaa suurryhmän kanssa kokoamianne listoja. Pohtikaa, miten tarinoista poimitut arvot voisivat auttaa Raamatun tai kristinuskon ymmärtämisessä.

4.      Yhteenveto 5min

Kerro omin sanoin tai lue oheinen kooste siitä, miten Intian Pipliaseuran käännöstyön keskuksen johtaja Zhodi Angami ajattelee perinnetarinoiden ja perinteisten kulttuurien merkityksestä kristinuskolle. Jos on aikaa, voitte vielä keskustella siitä, oletteko samaa vai eri meiltä Zhodin kanssa.

”Jokainen kansa on ylpeä omasta kulttuuristaan ja perinteisestä perinnöstään. Jokainen heimo, jokainen yhteisö ymmärtää Raamatun omilla ehdoillaan. Kulttuuri, kieli, periaatteet ja perinteiset arvot ovat tärkeitä siinä, miten ihmiset ymmärtävät Raamatun ja miten he ottavat Raamatun vastaan.

Hyvä esimerkki tästä on oma heimoni, angamit. Olemme ylpeitä siitä, että puhumme lempeästi ja nöyrästi ja ajattelemme toisia ennen itseämme. Yhteisössämme esimerkiksi on ihanteena antaa muidän antaa muiden saada ruokaa ennen itseä, tai kantaa toisten tavarat jotta heidän taakkansa olisi kevyempi. Sellaisia me olemme. Kun kristinusko sitten tuli yhteisöömme ja kristillisiä arvoja opetettiin, ihmiset tunsivat, että se oli meille tuttua. Rakkaus, anteliaisuus ja avuliaisuus olivat meille luonteenomaisia ja kuuluivat valmiiksi kulttuuriimme. Pyhät kirjoitukset, Raamatun sanoma ja ihmisten kulttuuriset käytännöt sopivat hyvin yhteen.

Kansanperinteet, joita meillä on, auttavat meitä ymmärtämään Raamattua paremmin. Kulttuurin ja kertomusten linssin läpi voimme ymmärtää Raamatun kertomuksia. Perinteisten kertomusten ja Raamatun kertomusten välillä voi olla keskustelua. Saatamme jopa löytää arvoja ja opetuksia, joita tarinan alkuperäiset kertojat eivät ehkä ole tienneet, mutta ne on upotettu tarinoihin.”’

 

5.    Päätös

Kiitä osallistujia mukana olosta.

 

 

Tästä löydät kootusti kaikki työskentelyn materiaalit