Lataa Ristitatuointi uskon symbolina - oppimiskokonaisuus nuorisotyöhön
Työskentelyn ohjeet printattavassa pdf -muodossa ohjaajalle
Rippikoulu- ja nuorisotyö, aikuiset
Piiri tai ryhmä, leiri
45-90 min, lisätehtävän kanssa yli 90 min
Arvot, lähimmäisyys, raamatunkäyttö, rauha ja sovinto, usko
Mahdollistaa keskustelua ja pohdintaa uskon ulkoisista merkeistä. Löydetään siltoja ja yhteneväisyyksiä erilaisissa kulttuurissa kasvaneiden kristittyjen välillä. Laajennetaan ymmärrystä kasteesta.
Egypti.
Huom! Työskentelyn ohjeistuksen ja kaikki tarvittavat materiaalit löydät kootusti tulostettavina PDF-dokumentteina tämän sivun lopusta.
Tervetulotoivotus ja yleiset ohjeet
a) Pyydä osallistujia jakautumaan pareiksi tai pieniin ryhmiin.
b) Pyydä jokaista etsimään kännykästään kuva, joka kertoo jotain tärkeää hänen identiteetistään ja jonka voi näyttää muille.
c) Pyydä jokaista esittelemään valitsemansa kuva pienryhmälleen ja perustelemaan, miksi tämä asia on tärkeä osa häntä. Jos ei ole valokuvaa, voi kuvailla, millaisen kuvan olisi näyttänyt tai hakea sopivan kuvan netistä.
d) Pyydä osallistujia keskustelemaan pareittain tai pienissä ryhmissä, mikä olisi heille niin tärkeä asia, identiteetin ilmentymä tai arvo, että sen voisi merkata heidän passiinsa.
a) Kokoa virittäytymiskeskustelussa nousseita asioita yhteen, pyytämällä jokaista ryhmää kertomaan yksi asia, mikä heidän keskustelussaan nousi keskeiseksi.
b) Kerro, että Egyptissä uskonto merkataan ihmisen passiin, ja ihmiset ilmentävät uskoaan tatuoimalla ranteeseensa ristin.
c) Näytä dataprojektorilla ja lue tärkeimmät tiivistäen ryhmälle taustainfo ”Koptiristi ilmentää uskoa”.
d) Katsokaa video ”Risti ranteessa”, joka kertoo tatuoija Girgisistä.
e) Kysy osallistujilta, mitä heidän mielestään tarkoittaa identiteetti? Mitä tarkoittaa kristillinen identiteetti? Kokoa vastauksia esim. fläppitaululle tai dokumenttiin, jonka näytät dataprojektorilla.
f) Pyydä osallistujia keskustelemaan pienryhmissä tai pareina siitä, millaista olisi kristittynä olla osa vähemmistöä, ja listaamaan asioita, jotka tukevat kristillisen identiteetistä kiinnipitämistä Egyptissä ja Suomessa (esim. ristikorut, raamatun lukeminen, musiikki, yhdessä oleminen, rukous).
a) Kerro lopuksi ajatus kasteesta näkymättömänä ”tatuointina”, Jumalan ikuisena leimana, joka merkkaa kristityt hänen omikseen.
b) Ohjeista, että halukkaat voivat saada ranteensa iholle tatuointia symboloivan pienen ristin eyelinerillä tai kasvomaalilla. Ohjaajat tai isoset ohjeistetaan piirtämään näitä halukkaille. Jos olet tilannut Pipliakaupasta siirtotatuointeja, osallistujat valitsevat itselleen sopivan ja ne leikataan irti ja kiinnitetään vedellä.
c) Keskustelkaa seuraavalla kerralla (tai jos olette leirillä, loppuleiristä), miltä tuntui kantaa ihollaan näkyvää merkkiä uskosta? Mitä tunteita se herätti? Pyydä osallistujia pohtimaan ja kertomaan, voisivatko kuvitella kantavansa sitä pysyvästi?
Kokoa yhteen ja vedä johtopäätökset siitä, mitä olette käsitelleet ja oppineet.
Kiitä osallistujia ja kerro, että Pipliaseuran nettisivuilta löytää lisätietoa Egyptissä tehtävästä työstä
Loppuhartaus
a) Jaa jokaiselle värityskuva “Koptiristi”
b) Kerro, että loppuhiljentymisenä jokainen saa värittää hiljaisen musiikin soidessa oman ristin
c) Lue lopuksi Herran siunaus
Tämä video syventää osallistujien käsitystä tatuoimisesta koptilaisena perinteenä.
Työskentelyn ohjeet printattavassa pdf -muodossa ohjaajalle
Ryhmätilanteen lisätehtävän värityskuva
Taustainfo Egyptin koptikristittyjen ristitatuointiperinteestä