Kohderyhmä

Nuoret, aikuiset

Käyttötilanne

Piiri tai ryhmä, leiri

Kesto

60-90min

Teema

Identiteetti, arvot, usko, kulttuuri

Tavoite:

Osallistuja ymmärtää, että kristinusko ilmenee erilaisissa konteksteissa eri tavoin. Osallistuja osaa analysoida kristityn identiteetin muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä.

Alue: Suomi, Intia

Tarvikkeet:

  • Työskentelyn kulku auki ruudulta tai printattuna
  • Tietokone ja datatykki
  • Liitteenä olevat ”Kristitillsen identiteetin ainekset” -laput printattuna ja leikattuna (mikäli ryhmä on iso, voit ottaa useamman printin, jolloin samoja aiheita on useampia)
  • Kyniä jokaiselle ryhmälle
  • Liittenä olevat keskustelukysymyslaput printattuna jokaiselle pienryhmälle
  • Tila jossa on sekä pöytä ja tuolit kaikille, tai jos ryhmä on iso, useampia pöytiä

1. Aloitus

Asettukaa piiriin joko vapaaseen lattiatilaan seisomaan tai istumaan pöydän ääreen. Toivota osallistuja tervetulleeksi ja kerro heille työskentelyn tavoite, kesto ja mitä suunnilleen tullaan tekemään.

2. Lämmittely 10min

Pyysä osallistujia seisomaan piirissä. Voitte olla pöydän ääressä jos työnnätte tuoleja kauemmas. Pyydä osallistujia kääntymään selin piirin keskustaan.

Jokainen kääntyy vuorollaan piirin keskustaan päin ja kertoo jonkin asian, josta hän pitää.

Kaikki, jotka pitävät samasta asiasta, kääntyvät myös piirin keskustaan päin.

Kun kaikki ovat saaneet sanoa omansa, voidaan todeta lyhykäisesti, mistä samasta asiasta suurin osa piti ja huomioida mikäli oli joku täysin uniikki pitämisen kohde.

Jos ryhmä on niin suuri, että ajallisesti ei ole mahdollista käydä jokaista yksitellen läpi, ryhmä voidaan jakaa kahteen tai useampaan piiriin. Voidaan myös valita yksittäinen ryhmän jäsen, joka kertoo mistä aiheesta pitää. Kun hän on sanonut omansa, hän voi sen jälkeen valita toisen henkilön kertomaan asiasta, josta hän puolestaan pitää.

3. Virittäytyminen 15min

Käykää istumaan niin että kaikki näkevät valkokankaalle.

Esitä datatykillä liitteistä löytyvä diaesitys ”Isovanhempieni tarina – koillis-intialainen Zhodi Angami kertoo” ja kerro samalla tarina liitteistä löytyvän dokumentin avulla.

Kun olet kertonut tarinan, keskustelkaa pienissä ryhmissä tai suurryhmässä seuraavista kysymyksistä. Voit jakaa kysymykset ryhmälle printattuna tai esittää tykillä.

Keskustelukysymykset osa 2:

  • Mitä ajatuksia ja tunteita kertomus herätti?
  • Millaisiin käytäntöihin Zhodi Angamin isovanhempien ja sukulaisten usko perustui?
  • Mistä he joutuivat luopumaan kääntyessään kristityksi? Entä mitä hän kertoi saaneensa tilalle?
  • Millainen merkitys Raamatulla oli heille?

4. Syventäminen 30min

Asettukaa istumaan pöydän ääreen. Jos ryhmä on suuri, voi pöytäryhmiä olla useampia. Silloin tarvitaan joka ryhmälle omat idententiteettilaput.

Asettele liitteenä olevat, etukäteen printtaamasi ja leikkaamasi ”Kristityn identiteetti” -laput pöydille. Ota mukaan myös muutamia tyhjiä lappuja.

Pyydä osallistujia yhdessä keskustellen valitsemaan lapuista sellaiset, jotka heidän mielestään ovat kristityn identiteettiin liittyviä asioita. Osallistujat voivat myös keksiä itse lisää ja kirjoittaa tyhjille lapuille keksimänsä asiat.

Käykää läpi valitut laput ja keskustelkaa siitä, miksi ne tulivat valituiksi. Entä oliko lapuissa sellaisia asioita, jotka eivät osallistujien mielestä kuulu kristityn identiteettiin? Miksi?

Jaa osallistujat vielä pienryhmiin ja jaa heille etukäteen printtaamasi keskustelukysymyslistat tai esitä kysymykset tykillä. Pyydä heitä keskustelemaan kysymyksistä.

Keskustelukysymykset osa 2:

  • Millaisista asioista kristityn tulee luopua ollakseen kristitty? Entä mitä hän saa siitä, että hän on kristitty?
  • Millä tavalla Zhodi Angamin isovanhempien ja sukulaisten kristillinen identiteetti eroaa suomalaisen kristityn identiteetistä? Mikä on samankaltaista?
  • Mitkä ovat minimissään sellaiset ydinasiat, joista kristityn on hyvä pitää kiinni ollakseen kristitty?

5. Päätös 10min

Käydään lyhyt kierros, jossa osallistujat voivat kertoa yhdellä tai kahdella lauseella mitä kokivat ja ajattelivat työskentelyn aikana. Nämä pohdinnat jätetään kypsymään osallistujien mieliin eikä niihin oteta enää kantaa.

Loppukierroksen kysymykset voivat olla esimerkiksi:

  • Mitä työskentely herätti osallistujassa?
  • Mitä he jäivät vielä pohtimaan?

Päätä työskentely omin sanoin tai kertomalla esimerkiksi näin:

”Kristittynä eläminen ei ole vaatimusten raamittama karsina, vaan elämänmittainen retki, jossa etsitään sitä, kuka olen ihmisenä ja kristittynä omassa kontekstissani. Raamattu ja kristinuskon perinne ovat kompasseja tällä matkalla. Raamatun kertomuksiin voi peilata omaa elämäänsä ja viime kädessä myös kristityn kertomus kietoutuu siihen. Oman kirkon perinne ja käytännöt puolestaan auttavat kulkemaan tiellä, jonka kristitty valitsee kuljettavakseen.”