Kohderyhmä

Aikuiset, nuoret

Käyttötilanne

Piiri tai ryhmä, leiri

Kesto

75-90min

Teema

Raamattu, usko, identiteetti

Huom! Kaikki työskentelyssä tarvittavat dokumentit löytyvät sivun alareunasta liitteenä.

Tavoite

Työskentelysarjassa tutustutaan viiteen tuttuun ja viiteen tuntemattomaan psalmiin kuuntelemalla asiantuntijoiden keskustelua podcasteissa ja keskustelemalla yhdessä. Työskentelyssä kiinnitetään huomiota kehollisuuteen tai mahdollistetaan keskittymistä käsillä tehden.

Tarvikkeet:

  • Psalmeista viis podcastin ensimmäinen ja toinen tuotantokausi esim. Spotifysta. Jakso on hyvä kuunnella itse etukäteen ennen kokoontumiskertaa.
  • Hyvä kaiutin podcastin kuuntelemista varten
  • Miksi Raamattua käännetään uudestaan? artikkeli taustatiedoksi
  • Tämä työskentelyohje printattuna tai ruudulta auki

Työskentelyssä on kaksi vaihtoehtoista lähitoteutustapaa, jotka tarvitsevat erilaisia tarvikkeita. Osallistujan on aina mahdollista itse valita kuunteleminen tavallisesti istuen, mutta suosittelemme tarjoamaan lisäksi jompaakumpaa toteutustapaa, jotta kuunteleminen helpottuu niille, joille hiljaa paikallaan istuminen on vaikeaa. Kolmas toteutustapa on sovellettu etätoteutus

Toteutus A: Käsillä tehden

Tässä toteutuksessa tarjotaan podcastin kuuntelemisen ajaksi tekemistä käsille. Voit ohjeistaa osallistujia etukäteen ottamaan halutessaan mukaan oman käsityön. Lisäksi voit laittaa ennen harjoituksen alkua tilaan tarjolle askartelutarvikkeita, värityskuvia tai maalaus/piirustusvälineitä, joita osallistujat voivat vapaasti hyödyntää. Välineet voivat olla joka kerta erilaisia tai samanlaisia. Tavoitteena ei välttämättä ole tuottaa mitään taiteellista tai hienoa, vaan antaa käsille tekemistä, joka auttaa keskittymään pitkähköön kuuntelujaksoon.

Toteutus B: Pötkötellen ja rentoutuen

Tässä toteutuksessa osallistujat ohjataan podcastin kuuntelun ajaksi etsimään mahdollisimman mukava ja rento asento. Laita halukkaille tarjolle jumppamattoja. Voit myös pyytää etukäteen ottamaan oman viltin ja villasukat mukaan. Halutessaan osallistujat voivat myös liikkua hiljakseen tilassa, kuitenkaan häiritsemättä muita.

A-ja B- toteutuksia voi myös vaihdella. Esimerkiksi ensimmäiset viisi kertaa voivat olla tyyliä A ja viimeiset viisi tyyliä B. Muistathan kuitenkin informoida osallistujia etukäteen, jos vaihdat toteutustapaa, jotta he osaavat varautua.

Toteutus C: Etätoteutus

Kokoa ryhmä etäyhteyden (teams, zoom, google-meat) äärelle. Seuraa ”Työskentelyn kulku” -ohjetta virittäytymisen ja lopetuksen osalta. Työskentelyosassa jaa podcast-linkki ja ohjeista jokaista kuuntelemaan podcast omasta laitteesta itsenäisesti. Kokoontukaa sen jälkeen uudelleen linjoille ja ohjaa keskustelu pienryhmissä tai suurryhmässä lopussa olevien keskustelukysymysten avulla. Voitte myös kuunnella podcastin yhdessä yhtä aikaa etäyhteyden kautta, ja voit pysäyttää sen haluamissa kohdissa keskustelua varten.

Työskentelyn kulku

1. Aloitus 5min

Toivota osallistujat tervetulleiksi, ja kerro että tässä raamattutyöskentelyssä tutustutaan psalmeihin kuuntelemalla asiantuntijakeskustelua ja keskustelemalla yhdessä.
Ohjeista lisäksi käytännön asiat valitsemasi A- tai B-lähestymistavan mukaan. Kerro, että halutessaan voi valita myös kuuntelemisen tavallisesti paikallaan istuen, mutta halukkaille on tarjolla myös A- tai B-toimintamalli kuuntelemisen ja keskittymisen helpottamiseksi.

2. Virittäytyminen 5min

Kerro ainakin ensimmäisellä kokoontumiskerralla taustaksi lyhyesti jotain modernista raamatunkäännöstyöstä ja siitä miksi Raamattua pitää kääntää aina uudelleen ja uudelleen. Jos ryhmä ei ole kiinteä, vaan osallistujat vaihtuvat, kannattaa perusasiat kertoa jokaisen kokoontumiskerran alussa. Voit hyödyntää esittelyssä tarvikelistassa mainittua taustatietoartikkelia.

3. Työskentely 60-75min

Kuunnelkaa yhdessä vuorossa oleva podcast -jakso. Jaksojen pituudet vaihtelevat 20 minuutista 40 minuuttiin.

Voit valita, kuunnellaanko jakso kerralla kokonaan, ja keskustelu on lopussa, vai pysäytätkö jakson sopivissa kohdissa keskustelua varten. Kerro valitsemasi tapa osallistujille ennen kuuntelemisen aloittamista, jotta he tietävät varautua.

Kun on valitsemasi keskustelun aika, se voidaan käydä ensin pienryhmissä ja pareittain tai suoraan suurryhmäkeskusteluna, riippuen ryhmän koosta ja tuttuusasteesta. Joka tapauksessa nosta keskustelusta lopuksi yhteiseen keskusteluun ajatuksia ja oivalluksia.

Annostele kysymykset sopivassa suhteessa, älä kysy kaikkia kysymyksiä kerralla. Voit kirjoittaa kysymykset halutessasi fläppi- tai valkotaululle tai powerpointtiin.

Keskustelukysymyksiä

– Mikä kuulemassasi oli uutta?
– Mikä kuulemassasi oli tuttua?
– Mikä kuulemassasi yllätti?
– Mistä kuulemassasi olit eri mieltä?
– Mitä et ymmärtänyt?
– Mikä kuulemassasi avasi uusia ajatuskulkuja?
– Mitä jäät miettimään/pohtimaan?
– Millaisen jatkokysymyksen haluaisit kysyä keskustelijoilta?
– Mikä kuullussa psalmissa oli itsellesi mieluisin kohta ja miksi?

4. Koonti ja työskentelyn päätös 5min

Kertaa ryhmälle keskustelusta nousseet tärkeimmät oivallukset ja havainnot. Jos on aikaa, lukekaa vielä kerran käsittelyssä ollut psalmi ja lopuksi Herran siunaus yhdessä. Kiitä ryhmää yhteisestä työskentelystä ja kertaa ohjeet seuraavaa kertaa varten.

 

Tästä löydät työskentelyssä tarvittavat materiaalit