Unelmoin, olen siis olemassa
Minä unelmoin maailmasta, jossa kukaan ei jää ulkopuolelle. Kukaan ei jää yksin selviämään köyhyydestä, osattomuudesta, sorrosta. Tiedän, että maailmassa on…
Agricola-leivos muistuttaa niin lukutaitotyön merkityksestä kuin Mikael Agricolan Suomen kirjakielen hyväksi tekemästä työstä. Voit leipoa jo perinteeksi muodostuneen puolukka-kauraleivoksen myös vegaanisena tai nopeana kakkuversiona. Kokeile vaikka kaikkia ja valitse oma suosikkisi!
Agricola-leivos toimii kansainvälisen lukutaitotyön symbolina. Tarkoituksena on leivoksen kautta muistaa niitä lähes 800 miljoonaa aikuista, joilla ei lukutaitoa vielä ole.
200 g kaurakeksejä
90 g voita
1 dl maitoa
1 dl kermaa
3/4 dl sokeria
3 kpl keltuaisia
3 kpl liivatetta
2,5 dl puolukkasurvosta
2 dl kermavaahtoa
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
2,5 dl puolukkasurvosta
2 kpl liivatetta
Jauha keksit ja sulatettu voi kauhalla tai tehosekoittimessa. Painele murut kakkumuotin pohjalle.
Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi (kunnes on vähän saostunut). Vältä seoksen keittämistä, muuten tulee siitä rakeinen. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Anna seoksen jäähtyä. Lisää siihen puolukkasurvos ja kääntele nuolijalla varovasti pehmeä kermavaahto moussen joukkoon. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua jääkaapissa muutama tunti.
Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 min. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 50-asteiseksi. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se liukenee lämpimään nesteeseen. Lisää puolukkasurvos. Lisää kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.
Koristele punaherukoilla tai puolukoilla.
1,5 dl kaurajauhoa tai kaurahiutaleita
2 dl mantelijauhoa
200 gr tuoretta tai kuivattua taatelia
0,5 tlk kanelia
0,5 tlk kardemummaa
1/4 tlk vuori-, ruusu- tai merisuolaa
1–2 rkl vettä
Liota kuivattua taatelia tilkassa vettä pari tuntia. Voit korvata osan taateleista rusinoilla tai viikunalla.
Mantelijauhojen sijaan voit käyttää mantelijauhoja ja pekaanipähkinöitä yhteensä 2 dl.
3,5 dl cashewpähkinöitä
0,5 dl mantelijauhetta
1-2 sitruunan mehu
1 tl vaniljajauhetta, -uutetta tai 1 vaniljatangon siemenet
1,25 dl vesihauteessa sulatettua kookosöljyä
1 dl agavesiirappia
150–200 gr puolukkaa
Hitunen vuori-, ruusu- tai merisuolaa
Jauha pähkinät hienoksi jauheeksi. Liota sitten pienessä määrässä vettä jääkaapissa yön yli tai vähintään 2 tuntia. Voit lisätä veteen myös puristettua sitruunamehua, mutta varo, ettei nestettä tule liikaa.
Kookosöljyn sijaan voit käyttää kaakaovoita ja kookosöljyä yhteensä 1,25 dl.
Hienonna kaikki pohjan ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella murumaiseksi seokseksi. Lisää 1–2 rkl vettä, jos massa on liian jähmeää. Painele seos irtopohjavuoan (Ø18–22 cm) pohjalle leivinpaperin päälle. Laita jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan.
Valuta pähkinöistä ylimääräinen vesi. Mittaa kaikki täytteen ainekset kulhoon. Käytä sauvasekoitinta, kunnes seos on tasaista. Lisää sitruunamehua saavuttaaksesi sopivan jähmeyden täytteeseen.
Jaa seos, laita 1/3 täytettä sivuun. Kaada 2/3 seosta pohjan päälle vuokaan. Laita pakkaseen odottamaan.
Lisää jäiset puolukat jäljelle jääneeseen seokseen ja sekoita hieman sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa agavesiirappia. Tasoita puolukkatäyte kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi. Koristele puolukoilla.
Pakastunut kakku kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.
Raakakakkua ei kypsennetä eikä raakaleivonnaisiin lisätä sokeria.
Kätevän emännän aineet sekaisin ja hyytymään -tyylilajin Agricola-kakku sopii aloittelijalle ja kiireiselle. Maku kuitenkin perisuomalaista kauraa ja puolukkaa!
175 g kaurakeksejä
90 g voita
2 dl kuohukermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa tai esim. turkkilaista jugurttia
3/4 dl sokeria
4 kpl liivatelehtiä
2 dl puolukkasurvosta (= n. 200 g puolukoita)
1 dl vettä
1 dl sokeria
2 dl puolukkasurvosta
2 kpl liivatelehtiä
Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita keskenään. Painele n. 20 cm paperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota kerma. Lisää sen joukkoon tuorejuusto, sokeri ja puolukkasurvos. Tarkista maku ja lisää halutessasi sokeria.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, sulata ne tilkkaan kiehuvaa vettä ja sekoita moussen joukkoon. Kaada vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti.
Liota liivatteet kylmässä vedessä.
Kuumenna vettä ja sokeria kattilassa kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Lisää valutetut liivatelehdet ja lopuksi puolukkasurvos. Lisää kiille varovasti kakun päälle. Hyydytä jääkaapissa.
Piplian lukutaitoluokilla 20 000 naista oppii lukemaan ensimmäistä kertaa omalla kielellään Afrikassa. Tutustu lukutaitotyöhömme.
Minä unelmoin maailmasta, jossa kukaan ei jää ulkopuolelle. Kukaan ei jää yksin selviämään köyhyydestä, osattomuudesta, sorrosta. Tiedän, että maailmassa on…
Kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään vuosittain 8.9. Päivän tarkoituksena on muistuttaa lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.
”Liity nyt, ja ehdit rantakuntoon kesäksi. Elämänmuutos on vain muutaman klikkauksen päässä” huutaa entisen kuntosalini tarjoussähköposti sohvaperunaa haastaen. 30 euron…