Pipliaseuran tarina
1700-luvun lopulla Raamattu maksoi 15–20 riikintaaleria,
mikä vastasi hyvän hevosen hintaa.
Nyky-Suomessa jokaiselle haluavalle Raamattu on tarjolla
helposti ja kukkarolle sopivalla hinnalla.
Suomen Pipliaseura syntyi levittämään Raamattua Suomessa. Seura perustettiin 1812 skotlantilaisen pastori John Patersonin aloitteesta. Turusta käsin hän innosti mukaan niin luterilaisen arkkipiispa Tengströmin kuin Venäjän keisarinkin, Aleksanteri I:n.
Vuoden 1776 Raamattu ei ollut kulunut kansan käsissä: Raamattua tai Uutta testamenttia oli 1800-luvun alussa levitetty vain alle 30 000. Suomen väkiluku oli tuolloin miljoona. Raamattu oli kallis ja käytännössä loppuunmyyty.
Uusi koko Raamatun painos julkaistiin vuonna 1817. Vuoteen 1826 mennessä seura oli painattanut 28 000 Uutta testamenttia ja 19 250 koko Raamattua. Se on enemmän kuin edeltävinä vuosisatoina yhteensä.
Raamattu levisi maahamme aluksi Britannian ja ulkomaiden Pipliaseuran avustuksella, ”Enklannin lahjana”, kuten myös Aleksis Kivi Seitsemässä veljeksessä tiesi. Sittemmin työtä tehtiin itsenäisesti. Samalla kun Raamattu saavutti kansaa, se vaikutti herätysliikkeiden voimistumiseen sekä kansallisuusaatteeseen. Seuran tavoite saattaa Raamattu jokaiseen suomalaiseen kotiin saavutettiin tilastollisesti 1920-luvulla eli sadassa vuodessa.
Nykyään Raamattua käännetään suomalaisin avustuksin ja osana kansainvälistä verkostoa yhä uusille kielille. Piplian voimasanaa viedään rohkeasti joka puolelle maailmaa, myös alueille, joissa kristityt elävät vähemmistönä.
Piirros: Pekka Rahkonen