Lukutaidolla leipää pöytään
Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Minna Canth on ensimmäinen oman liputuspäivän saanut suomalainen nainen, eikä syyttä. Elämänsä aikana hän ehti tehdä monta uraa, elättäen itsensä kauppiaana, ja tehden historiaa tasa-arvon ja kirjallisuuden alalla aikana, jolloin naiset vasta korkeintaan auttoivat aviomiehiään.
Monissa maissa on edelleen tavallista, että naiset jäävät kotiin miesten hankkiessa perheelle elantoa. Kambodžan kaltaisessa köyhässä maassa tämä voi tarkoittaa perheelle äärimmäistä ahdinkoa, mutta naisten mahdollisuudet elättää perhettään ovat hyvin rajalliset.
Salin, 32-vuotias kolmen lapsen äiti istuu korkeiden tolppien päälle rakennetun puumahaa muistuttavan talon alla, olohuoneen asemaa ajavan lavan reunalla. Hänen ympärillään touhuaa parikymmentä eri-ikäistä lasta, joita kaitsemassa on kourallinen aikuisia naisia.
– Olen onnekas, Salin kertoo. – Sillä kaikki kolme lastani ovat terveitä, eikä meillä ole kotona väkivaltaa. Mieheni ei koskaan lyö minua.
Salin ja tämän kolme lasta ovat käyneet Kambodžan Pipliaseuran järjestämillä lukutaitotunneilla jo kaksi kuukautta.
– Tulin tänne, koska tahdon oppia lukemaan. Kaksi lapsistani osaa jo, mutta pian voimme lukea yhdessä.
Nuorena Salin kävi kyllä koulua silloin tällöin, mutta joutui jäämään usein pois auttaakseen vanhempiaan kotitöissä ja maanviljelyssä. Hänen omat lapsensa saavat käydä koulua, mutta lukutaito on tullut vasta lukutaitotunneilla, sillä opetus kouluissa on kehnoa. Edes kaikki perusopetuksen päättäneet kambodžalaislapset eivät osaa lukea kunnolla, eikä monella ole varaa maksaa edes pieniä koulumaksuja. Kuitenkin luku- ja laskutaito ovat välttämättömiä, jotta köyhyyden kierre saataisiin katkaistuksi ja ihmiset saisivat tasa-arvoiset mahdollisuudet elää ja vaikuttaa omassa yhteisössään ja yhteiskunnassaan.
– Kun osaan lukea ja laskea kunnolla, haluaisin perustan pienen ruokakaupan, Salin kertoo. – Tahdon tehdä oman osani perheen elannon eteen.
Samoin ajatteli myös Minna Canth jo vuonna 1885, joka Kuopion kauhistukseksi oli valmis ottamaan vastuun isävainaansa lankakaupasta:
Paljon on Suomessa vielä viljelemätöntä maata. Mikä on siihen syynä? Miestenkö puute? — Missä ovat naiset?
Videolla lisää tarinoita lukutaidosta ja tasa-arvosta: https://www.youtube.com/watch?v=xYlJ4454shk