Blogi: Pidä kiinni ja anna lentää
Pari vuotta sitten asuinalueemme tienvarsille ilmestyi yhteisöprojektin tuotoksena liikennemerkkimäisiä, punakeltaisia peltikylttejä. Yhdessä luki Elä hyvä elämä, toisessa Pidä kiinni ja anna lentää ja kolmannessa vielä jotain muuta.
Näitä tuli vastaan aina, kun astuin arjen tohinassa ovesta ulos. Usein tuli kuljettua kiireellä ohi, mutta ajatukset tolpissa kiinnittivät silti huomion. Normaalisti sellaisissa olisi lukenut Yksityistie, Ei talvikunnossapitoa tai Läpiajo kielletty. Mutta nyt, siinä tavallisten pyörätie- tai nopeusrajoituskylttien vieressä yllättävät taulut saattelivat ohikulkijaa kohti parempaa päivää ja tulevaisuutta.
Jäin miettimään itse viestiä: Elä hyvä elämä. Mitä se tarkoittaa minulle, tai kenellekin? Yhdistäviä asioitahan meissä on enemmän kuin erottavia; ihmisiä ollaan. Hyvä elämä on läheisiä ihmissuhteita, rakkautta ja rauhaa. Se on jatkuvuutta ja tunne, että kuulun johonkin. Ja tietenkin sitä, että perustarpeet ovat kunnossa: on sopiva paikka asua, mielekästä tekemistä, työtä ja särvintä pöydässä. Mieluusti myös mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja kokea, että olemisellani ja tekemisilläni on jokin merkitys.
Minua on pohjimmiltaan aina motivoinut ihmisyyteen sisäänkirjoitettu tavoite tulla omaksi itseksi, ei yli eikä ali, vaan parhaaksi omaksi itseksi. Mutta miten tämä kunkin kohdalla voi toteutua ja millaista tietä kulkien, maailmassa, joka kuitenkin on täynnä ristiriitoja, epätasa-arvoa ja syrjintää.
Mahdollisuuksien puute ja ulkoiset esteet vaivaavat ennen kaikkea tyttöjä ja naisia, jotka maailmanlaajuisesti ovat kaikkein heikoimmassa asemassa. Niin kauan kuin 2/3 maailman naisista on lukutaidottomia ja arjessaan muista riippuvaisia, liian varhain äidiksi tulleita ja köyhyysrajan alapuolella, heidän elämäänsä leimaa sinnittely ja selviytyminen. Samalla #metoo-kampanja nosti pintaan sen, etteivät länsimaatkaan ole vapaita naisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai epätasa-arvosta mm. palkkojen ja arvostuksen suhteen. Kaikkinaiset piilorakenteet kuin myös kieleen kätketyt arvoasetelmat odottavat yhä laajemmin kivien kääntämistä ja näkyväksi tekemistä.
Tänään vietetään YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää. Se on päivä, jolloin tytöt liittyvät näkyvästi yhteiseen rintamaan, ylpeinä siitä, että ovat tyttöjä. He taistelevat, koska maailma ei ole valmis. Taistelua käydään silti positiivisessa hengessä, toisia rohkaisten.
Pidä kiinni ja anna lentää -kyltti voisi samalla laajentua oman kylän raitilta asenteeksi ja toimiksi maailmalle asti. Varsinkin nyt, kun valmistaudumme marraskuun seurakuntavaaleihin ja uusien päättäjien valintaan. Valitsisinko tänä vuonna ehdokkaani sen mukaan, miten hän muistaa lähialueemme lisäksi myös lähimmäiset maailmalla – etenkin ne miljoonat tytöt ja naiset, jotka kipeimmin tarvitsevat tukea?
Näen mielessäni kyltin kuvan: pieni tyttö irrottaa juuri kättä ilmapallosta. Se voisi olla myös leija. Meillä on mahdollisuus tukea häntä, pitää kiinni – antaa tytölle lukutaidon kaltaisia valmiuksia – ja jäädä viereen seuraamaan, miten myös hän taitoineen ja saadun henkisen pääoman avulla saa mahdollisuuden kurotella kohti unelmiaan.
Teksti: Terhi Huovari
Lue lisää