Blogi: Miten opin luottamaan? Kysy itseltäsi nämä viisi tärkeää kysymystä
Elämä usein yllättää, eikä kaikkeen pysty varautumaan. Luottamus on sellaista, josta ei voi olla koskaan täysin varma. Jos lähtee liikkeelle epäluottamuksesta, ei mistään ole takuita koskaan, puoleen tai toiseen. Toisaalta elämä on todella vaikeaa, jos ei luota mihinkään tai keneenkään. Voit valita, elätkö elämäsi epäillen vai luottaen? Kysy itseltäsi rehellisesti nämä viisi kysymystä ja mieti, estääkö näistä jokin sinua luottamasta.
Mitä jos ei koskaan luota?
Mitä jos elämässä pitää yllä aina varasuunnitelmia ja varautuu aina pahimpaan. Jos päättää läpi koko elämänsä olla luottamatta, ettei vain tule petetyksi – voiko silloin olla onnellinen? Ei ole olemassa täydellisiä ihmisiä. Me kaikki olemme jollain tavoin virheellisiä. Ei ole täydellisten ihmisten ihmissuhteita, on vain rikkinäisten ihmisten epätäydellisiä ihmissuhteita. Juuri virheiden näkemisen kautta uskaltaa luottaa ihmisiin, kun ne vain hyväksyy itsessä ja muissa.
Mihin luotat jo nyt?
Koko yhteiskunta perustuu luottamukseen. Liikenne etenee vain, jos luotetaan, että punaisilla valoilla pysähdytään ja autokaistalla kuljetaan tiettyyn suuntaan. Joka päivä elämämme suuren luottamuksen varassa ja todella moni asia toimii.
Voisiko ihmisiin tutustua luottaen?
Mitä jos tutustuessa ihmisiin lähtisi rakentamaan ihmissuhdetta luottamuksesta käsin. Ensin luottaen, pikkuhiljaa luottamusta rakentaen. Kun luottaa toiseen voi hän olla enemmän luottamuksen arvoinen, kuin jos epäilyn kautta ruokkii epäluottamusta. Voisiko seuraava tapaamasi uusi ihminen olla hyvä tyyppi, jopa uusi ystäväsi?
Oletko armollinen itsellesi?
Annatko itsellesi anteeksi. Rakastatko itseäsi? Armollisuudesta itseä kohtaan versoo luottamus siihen, että jos mokaan, saan oppia ja yrittää uudelleen. Ole armollinen itsellesi, opit olemaan armollinen muillekin. Ja näin kaikki tärkein toteutuu. Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.
Mitä jos suunnittelisit joskus vähemmän?
Ehkä joskus suunnittelu vie ajatuksia niin kauas, ettei ehdi nähdä niitä mahdollisuuksia, joita on nyt jo käsillä. Mitä jos luottaisi siihen, että on juuri nyt oikeassa paikassa, tekee oikeita asioita ja että elämässä on juuri oikeita ihmisiä. Ei karsi eikä aseta tavoitteita, vaan on läsnä elämässään, sen koko kokonaisuudessa, tässä ja nyt. Jos en asetakaan tavoitteeksi, että kalenterissa on enemmän tilaa ja rauhaa, vaan saan sen olemalla itse rauhassa, itseni, aikani ja Jumalan kanssa.
Mitä ajattelevat pappi ja terapeutti luottamuksesta? Mitä sitten, kun luottamus petetään? Voiko ihmisellä on olla syytä olla epäluotettava? Luottaako ennemmin ihmisiin vai tekoihin? Kuutele Tunteellinen työmatka -podcastin jakso luottamuksesta.
Kuva: Everton Vila/Unsplash