Blogi: Mä mistä löytäisin sen jakeen
Käykö sinulle koskaan niin, että muistat vain alun tai yhden sanan jostain raamatunjakeesta? Minulle niin tapahtuu usein. Silloin yritän miettiä mitä muita sanoja siinä jakeessa on tai missä kohtaa Raamattua se voisi olla. Raamattu.fi on oikea tehokäyttäjän aarreaitta, sillä sieltä löytyy apu tähän pulmaan. Unohtunut raamatunjae löytyy, ihan kokonaisuudessaan.
Olen todella innoissani Raamattu.fi:n tarjoamista monipuolisista tiedoista. Enää ei tarvitse selailla montaa eri käännöstä kirjoina, vaan useat eri käännösversiot löytyvät netistä samasta paikasta, suomenkieliseltä sivustolta. Palvelussa on suomalaiset käännökset 33/38, 92, UT2020, Mikael Agricolan Uusi testamentti vuodelta 1548, Uusi testamentti nykysuomeksi ja DigiMarkus.
Vieraskielisiä käännöksiäkin löytyy sivustolta monia, muun muassa englanniksi on useita vaihtoehtoja. On avartavaa voida verrata eri käännöksiä keskenään, rinnakkain. Tuttu raamatunjae voi avautua ihan uudella tavalla, kun sen lukee eri käännöksenä kuin mitä oma äidinkieli on. Siinä kielten moninaisuus ja rikkaus tulee konkreettisesti näkyväksi.
Teologina minua ilahduttaa erityisesti kreikan ja heprean alkukielisten versioiden löytyminen Raamattu.fi:stä. Näitä kieliä opiskellessani hyödynsin jakeiden korostus- ja kopiointimahdollisuutta. Niistä on varmasti paljon apua ja hyötyä myöhemminkin esimerkiksi saarnaa valmistellessa.
Raamattu kirkkovuodessa -osiosta löytyvät monipuoliset aamu- ja iltahartaustekstit valmiine raamatunteksteineen ja rukouksineen. Niitä olen vapaaehtoisena hyödyntänyt pitäessäni päivähartauksia. Kriittisinkin kuulija hiljenee päästessään interaktiivisesti osallistumaan hartaushetkeen. Kokonaisuutta olen itse lisäksi täydentänyt päivän teemaan sopivalla runolla. Omia runojani en ole vielä kehdannut lausua, mutta ehkä sekin aika vielä tulee.
Sivustolta löytyy myös paljon tausta-aineistoa eri teemoilta, muun muassa ihmisten elämästä Raamatun aikaan, perheestä, työnteosta ja erilaisia karttatietoja. Kuvia ja artikkeleja löytyy yli tuhat. Nyt kun emme vielä pääse fyysisesti matkustamaan, pääsemme näin tutustumaan Raamatun maihin edes virtuaalisesti. Tunnen, miten matkakuumeeni alkaa nousta.
Jokaisena aamuna sivustolle tulee myös Päivän sana, raamatunjae, jonka kautta voin saada rohkaisua alkavaan päivään.
Raamatun lukeminen antaa turvaa ja lohtua tänä epävakaana korona-aikana. Jumalan sana pysyy. ”Herran sana on puhdas ja aito, se pysyy iäti.” (Ps. 19:10)
Käyhän sinäkin kurkkaamassa osoitteessa Raamattu.fi
Teksti: Tuija Numminen
Kuva: Unsplash/Ben White
”Sinä, Herra, olet linnani ja turvapaikkani. Jumalani, sinuun minä turvaan.” (Ps. 91:2)