Blogi: Kysy, mitä sinulle kuuluu
Aloitin kristillisen meditaation kymmenisen vuotta sitten. Oli paha elämänkriisi, haeskelin apua netistä. Löytyi irlantilaisjesuiittojen ylläpitämä SacredSpace. Raamatuntekstejä otteella, jossa Raamattua luetaan mietiskellen.
Harjoitteissa kysellään esimerkiksi sen perään, kuinka itse voi? Se paljastuu jos pohtii, mitä raamatunteksteissä näkee, sillä ympärillään ihminen usein näkee itsensä.
Oli kysymyksiä kuten:
- ”Miten minulla oikeastaan menee – mitä todella tunnen?”
- ”Missä asemassa omassa elämässäni ovat muut ihmiset? Ne tärkeät ja ne hankalat?”
- ”Miten sujuu oman elämän johtotähden seuraaminen – tiedätkö, missä se liikkuu?”
- ”Entä mitä Jeesus minulle tähän sanoisi?”
Nerokasta!
***
Nerokasta harjoittelemisesta teki se, että oli pakko pohtia näitä asioita, ja suhteuttaa omaa elämää Sanaan.
Ihminenhän mielellään pakenee kaikenlaisia ahdistavia tilanteita niitä kohtaamatta, työntää päätään vain syvemmälle pensaaseen. Ongelmien pakenemisessa kai piilee esimerkiksi erilaisten addiktioiden alkujuuri.
Mutta entä, jos onkin tutkittava ensin hiljaisuudessa omaa sydäntä? Hiljennettävä mäessä, tunnesauhuttelun sijaan hälvennettävä savu ja kirkastettava yhteys ikuiseen näkökulmaan?
***
”Älä pelkää, ole rohkea” lukee Pipliaseuran kassissa. Olen ollut nyt Pipliaseurassa töissä vuoden. Työelämä on työelämää, olipa se kuinka hengellistä tahansa. On aivan pöyristyttävän ihania kollegoita, kurjia deadlinejä, liikaa töitä kai jokaisella joskus; ja niin edelleen.
Mutta se, mikä saa sieluni ilahtumaan hätäisiä sydänjuuriaan myöten on, että Suomen Pipliaseura julkaisee ensi adventista alkaen Tässä olen – päivittäisiä hengellisiä harjoituksia –mietiskelynsarjan tulevaksi vuodeksi.
Päivittäisiä!
Harjoitteita!
Luterilaisiakin vielä!
Mitään tällaista ei ollut tarjolla, kun itse koin elämänahdistusta. Piti suunnata digimaailmassa kauas kansainvälisille vesille kalaan. SacredSpacen lisäksi latasin Taizen sovelluksen, pulahdin vuoroin erilaisiin digitaalisiin vesiin.
Ilman varsinaista, voimakasta ja elävää seurakuntayhteyttä minulla oli turvallinen digikirkko, rukoilijoiden yhteys eli eräänlainen näkymätön piiri ympäri maailmaa – ja ennen kaikkea elämääni voimakkaasti muokannut yhteys kaikkialla vaikuttavaan voimaan.
***
Mutta nyt kristillistä mietiskelyä saa myös kotohärmästä, suomeksi. Kysymyksiä, jotka tuntuvat puhuvan juuri sinulle ja minulle. Samalla voi vaikka ottaa selvää siitäkin, mikä on esimerkiksi sellainen asia kuin Kirkkovuosi, jota harjoitteissa seurataan.
Rukoillakseen tai mietiskelläkseen Raamattua ei tarvitse olla jumaloppinut teologi. Voi olla, että Jumala jopa kuulee parhaiten juuri yksinkertaisen sydämen puhetta. Silti kanssakulkemisesta on apua. Siitä, että pystyy päivittäin harjoittamaan ja keskittymään juuri oikeisiin, inhimillisesti ottaen käänteentekeviin kysymyksiin.
***
Pekka Y. Hiltusen ja Kalevi Virtasen kanssa valmistamamme Tässä olen -viestintämateriaali on ollut vain valonkaje siitä, mitä itse materiaali voi seuraajalleen antaa. Se, mikä itselleni on Tässä olen – päivittäisiä hengellisiä harjoituksia -sarjan adventtina 28.11. koittavassa julkaisussa mieluisinta on se, ettei mitään tarvitse digialustalla ostaa, voi kokeilla vaan.
Miten raamattumietiskely vaikuttaa elämääni vaikkapa viikossa? Tai vuodessa? Kymmenessä vuodessa?
Sillä ihmeiden tiellä ollaan edelleen.
Kirjoittaja on Suomen Pipliaseuran verkkoviestintäpäällikkö Eriikka Käyhkö
Kuva: Rodion Kutsaev/Unsplash
Tässä olen on päivittäiseen rukousharjoitukseen ja meditaatioon kutsuva harjoitteiden kokonaisuus, jota julkaistaan adventista 28.11.2021 alkaen niin Raamattu.fi:ssä kuin Piplia-sovelluksessa. Päivittäiset hengelliset harjoitukset tulevalle vuodelle laativat pappi Kalevi Virtanen sekä muun muassa uskontodialogin asiantuntijana toiminut Pekka Y. Hiltunen.