Blogi: Kasvatusoppeja hiekkalaatikolta
Ei niin kovin kauan aikaa sitten perheemme arjen perusnäyttämö oli helsinkiläisen taloyhtiön hiekkalaatikko. Lapset tekivät (ja rikkoivat) hiekkalinnoja, koira kaivoi omaa kuoppaansa sen viereen ja lasten vanhemmat norkoilivat siinä ympärillä seuraamassa pilttien touhuja. Ohi kulkevien naapurien kanssa vaihdettiin kuulumiset, ja opittiin samalla tuntemaan pienen taloyhtiön melkein kaikki asukkaat.
Siinä sivussa solmittiin elämänmittaisia ystävyyssuhteita, niin lapset kuin vanhemmatkin. Lapset oppivat kaverin kanssa jakamista, ja me aikuiset saimme toisiltamme vertaistukea kaikille yhtä uudessa elämäntilanteessa: elämässä on nyt näitä pieniä ja yhtäkkiä kaikki onkin yllättävän erilaista. Meitä vanhempia yhdisti huoli siitä, miten pienet pärjäävät maailmassa, jossa voi tuulla yllättävästäkin suunnasta. Miten kasvattaa heistä ihmisiä, jotka osaavat pitää puolensa ja osoittaa tukensa myös toisille?
Lasten oikeudet voivat toteutua vain yhteisöissä, jotka välittävät.
Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20.11. lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi koko maailmassa. Lapsen oikeuksia toteutamme käytännössä me aikuiset: päätöksentekijät, ammattikasvattajat, valmentajat, vanhemmat ja kaikki ne, jotka tavalla tai toisella osallistuvat lapsen elämään. Lasten oikeudet voivat toteutua vain yhteisöissä, jotka välittävät.
Samaa ajatusta toistaa omalla tavallaan myös afrikkalainen sananlasku ”It takes a village to raise a child”, lapsen kasvatukseen tarvitaan koko kylä. Yhteisön ja valtion hyvinvointia mitataan sillä, miten voivat sen kaikista heikoimmassa asemassa olevat jäsenet. Lasten oikeuksien toteutuminen on tärkeä lämpömittari yhteiskunnan oikeudenmukaisuudelle.
”It takes a village to raise a child”, lapsen kasvatukseen tarvitaan koko kylä.
Samaan aikaan Palestiinassa vanhempia yhdistää yli kirkkokunta- ja uskontorajojen tahto välittää lapsilleen toivoa, rauhaa ja anteeksiantamusta. Ihan hujauksessa näistä lapsista kasvaa aikuisia, jotka oppivat joko rakastamaan tai vihaamaan vihamiehiään.
”Ohjaa lapsi heti oikealle tielle, niin hän vanhanakaan ei siltä poikkea.” (Sananl. 22:6)
Pipliaseuran Betlehemin lapsi -ohjelma tarjoaa Raamatun arvoja lapsille ja nuorille, sekä antaa välineitä omien pelkojen ja tuntemusten käsittelyyn. Ohjelmalle alkusysäyksen antoi kohtaaminen, jossa 5-vuotias poika kertoi paikallisen Pipliaseuran pääsihteerille haluavansa isona marttyyriksi. Leiripäivät, rauhankasvatustunnit ja raamattumateriaalit tarjoavat parempia tulevaisuudennäkymiä kasvavalle sukupolvelle.
Työn vaikutukset ovat käsin kosketeltavat: ”Näemme yhä useamman lapsen löytävän läheisemmän suhteen Jumalaan, ja kasvavan Jeesuksen seuraajiksi”, kertoo Nashat Filmon, Palestiinan Pipliaseurasta.
Vain välittävä yhteisö voi mahdollistaa lasten oikeuksien toteutumisen, ja rauhan, toivon ja yhteenkuuluvuuden sanoma tuo luo turvallista kasvualustaa myös siellä, missä rauha ei kuulu kaikkien sanavarastoon.
Teksti: Hanna Hokkanen
Kuva: Caroline Hernandez/Unsplash