Blogi: Ihmisten asialla
Jokin vuosi sitten Kauppapuutarhaliitto arvioi – koska on tulppaanien aika – että kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. jaetaan keskimäärin kaksi tulppaania jokaiselle suomalaiselle naiselle. Mukava pieni tieto, ajattelin ja hyvä niin, naiset ansaitsevat kukkansa.
Naistenpäivä on nykyään liikkeellä iloisin kasvoin ja naisia voimistaen. Päivän juuret ovat kuitenkin vahvasti yhteiskunnalliset, syntyvoimana epätasa-arvon ja syvän epäoikeudenmukaisuuden kokemukset. Yli sata vuotta sitten lakkoilevat naiset vaativat Euroopassa ja Yhdysvalloissa täysin totutusta poikkeavia asioita: he vaativat naisille äänioikeutta. He vaativat oikeutta ammattikoulutukseen ja he vaativat työsyrjinnän lopettamista.
Päivän juuret ovat kuitenkin vahvasti yhteiskunnalliset, syntyvoimana epätasa-arvon ja syvän epäoikeudenmukaisuuden kokemukset.
Vuoden 2019 Suomesta käsin naisten todellista elämäntilaa on melkeinpä vaikea kuvitella. Että minulla ei olisi äänioikeutta? Mihin kaikkialle muualle naisten elämään tämänkaltainen asenneilmasto ulottikaan tuolloin vaikutuksensa. Nyky-Suomessa on edelleen tehtävää mm. palkkatasa-arvossa, hoitovastuun jakautumisessa ja naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemisessä. Kirkossa puhuttaa taantuva tasa-arvo. Somessa vaivaa vihapuhe, joka naisten kohdalla helposti hyökkää suoraan identiteettiin tai vähättelee naiseutta muulla tavoin. Mutta: mitä kaikkea vielä olisikaan, elleivät aiempien sukupolvien naiset olisi ajaneet asiaansa ja asiaamme.
Mutta: mitä kaikkea vielä olisikaan, elleivät aiempien sukupolvien naiset olisi ajaneet asiaansa ja asiaamme.
Tiedämme myös, että nykyään Saharan eteläpuolisessa Afrikassa naiset ovat yhteiskunnallisesti kaikkein heikoimmassa asemassa. Tämän lisäksi osan kohtalona on syrjäytyä myös omassa perheessään. Erityisesti tämä kosketti ja havahdutti itseäni tammikuussa työmatkalla Tansaniassa.
Tapasimme 22-vuotiaan Winin, joka opetteli alle vuoden vanha oma lapsi sylissään ensi kertaa lukemaan. Wini oli perheensä sisaruksista ainoa, joka ei ollut päässyt kouluun. Hänen täytyi jäädä kotiin auttamaan äitiä kaksosten kanssa, kun vanhemmat sisarukset saivat jatkaa koulunkäyntiä. Myöhemmin kaksosetkin pääsivät kouluun, Wini ei.
Wini kertoi tarinaansa tyynesti mutta surullisin mielin. Osattomuus ja epätasa-arvon kokemukset olivat juurtuneina häneen kaikkein lähimpien, oman äidin ja isän päätösten kautta. Epäilemättä vanhemmat ovat toimineet olosuhteiden pakosta, mutta nuoren naisen sielussa se tuntuu yhä.
Pipliaseuran maalis–huhtikuun Agricola-kampanja kertoo Winin ja muiden aikuisten lukutaito-oppilaiden tarinaa. Naisten omien sanojen mukaisesti he ovat saaneet ”toisen mahdollisuuden”. Sanat ovat heille omakohtaisesti totta, täynnä riipaisevaa sisältöä. Samalla heidän silmissään pilkahteli odotus ja toivo.
On selvää, että naisia ei näy työelämässä, elleivät he ensin pääse kouluun, opi lukemaan ja sen kautta saa ammattia.
On selvää, että naisia ei näy työelämässä, elleivät he ensin pääse kouluun, opi lukemaan ja sen kautta saa ammattia. Investointi ei ole turha, sillä naisten kautta voimistuu myös koko yhteisö ja seuraavat sukupolvet.
Rohkeat naiset eri puolilla maailmaa puhuvat, jotta asiat tulevat pintaan ja käsiteltäviksi. Mutta tarvitaan myös tukijoita, jotta marginaalissa olevat saavat äänensä kuuluviin ja tulevat sekä kuulluiksi että ymmärretyiksi oikein.
Länsimaiden johtotasolla on vahvistunut HeForShe-vaikuttajien ryhmä, joka on sitoutunut toimimaan tasa-arvon edistämiseksi ja rohkaisemaan erityisesti miehiä ja poikia mukaan tasa-arvotyöhön. Samalla tarvitaan meitä jokaista. Kysymys ei ole vain oman vaikutuspiirin ulkopuolella olevista isoista rakenteista, vaan jokapäiväisistä teoista ja sanoista, joita käytämme ja osoitamme toisillemme.
Kaunis kiitostulppaani lähtee siksi ajatuksissani kaikille niille naisille, jotka ovat edelläni oikeudentuntoisesti, rohkeasti ja älykkäästi raivanneet tietä nykyiseen.
Tänä vuonna naistenpäivänä lähetän ajatuksissani kauniin tukitulppaanin kaikille Winin kaltaisille naisille, joiden lähtökohdat ovat yhtä vaikeat – ja monelta osin niin erilaiset kuin omani ovat olleet. Samalla tunnen suurta kiitollisuutta siitä hyvästä, mitä itselläni eurooppalaisena naisena on. Kaunis kiitostulppaani lähtee siksi ajatuksissani kaikille niille naisille, jotka ovat edelläni oikeudentuntoisesti, rohkeasti ja älykkäästi raivanneet tietä nykyiseen.
Ja kolmas tulppaani täynnä kevään tuulahdusta ja odotusta lähtee vielä niille – olivat mitä sukupuolta tahansa – jotka ovat maailmanlaajuisesti liikkeellä, tässä ja nyt, tekemässä konkreettisin teoin maailmasta tasa-arvoisempaa ja meille kaikille parempaa. #naistenpäivä #womensday #balanceforbetter
Teksti: Terhi Huovari