Suomen avatuin Raamattu.fi

Raamattu.fi ja Piplia-sovellus uudistuvat tammikuussa.

Moniko suomalainen on mahtanut avata Raamatun viimeisen vuoden aikana? Raamattu.fi-sivustolla on käynyt yli 450 000 eri kävijää vuoden 2018 lokakuusta lähtien, kun sivusto siirtyi Pipliaseuran ylläpidettäväksi. Sivustolla on käyty yli 1,1 miljoonaa kertaa ja keskimääräinen sivustolla vietetty aika on noin viisi minuuttia.

Luvut kertovat, että Raamattua luetaan paljon myös digitaalisessa ympäristössä. Siksi Raamattu.fi-sivuston ja Piplia-sovelluksen kehittämiseen kannattaa myös satsata. Marraskuussa sivustosta teetettiin käytettävyys- ja saavutettavuusarvio, joka auttaa kehittämään sivustoa yhä käyttäjäystävällisemmäksi. Nyt valmistaudutaan tammikuussa lanseerattavaan uudistukseen.

Perustoiminnot ilmaisia, tilaajakäyttäjälle lisää sisältöjä

Raamattu.fi-sivustolla voi paitsi lukea Raamattua useista eri käännöksistä ja tehdä raamattuhakuja, myös syventää tietämystään Raamatun ajan maailmasta, sen ilmiöistä ja ihmisistä. Piplia-sovellus puolestaan on helppokäyttöinen raamatunlukusovellus, joka tuo päivän sanan ja ääniraamatun helposti saataville matkapuhelimeen.

Osa toiminnoista, kuten ääniraamatun kuuntelu, tausta-aineistojen lukeminen tai muistiinpanojen tekeminen on edellyttänyt kirjautumista.

Uudistuksen myötä toimintoja ja sisältöjä tulee lisää. Kreikan ja heprean alkukieliset tekstit, Suomalainen ääniraamattu 1992 ja 1933/-38, sadoittain raamatuntekstejä taustoittavia artikkeleita ja kuvia. Kuluja katetaan 12 kuukauden tilausjaksoja myymällä. Perustoiminnot tulevat kuitenkin aina olemaan vapaasti saatavilla niin sovelluksen kuin verkkosivuston kävijälle.

Rippikoululaisille erityishuomiota

Pipliaseura painaa lähes jokaisen Suomessa jaettavan rippiraamatun. Jatkossa rippiraamatut sisältävät myös yksilöllisen koodin, joka oikeuttaa 12 kuukauden tilausjaksoon verkkopalvelussa. Rippiraamatun koodit on liitetty ”digitaaliseen kohtaamispolkuun”, jolla tarkoitetaan rippikoulun käymistä tukevaa sähköpostiviestien sarjaa. Sisältö on tuotettu yhteistyössä evankelis-luterilaisen kirkon kirkkohallituksen sekä ja muutaman suuren seurakuntayhtymän rippikouluvastaavien kanssa.

Teksti: Antti Siukonen


Rippikoululle jatkoa digitaalisesti

Kasvatuksen ja perheasioiden asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta on ollut mukana suunnittelemassa rippikoululaisten kohtaamispolkua, jossa rippikouluraamattuun painettu koodi mahdollistaa riparilaisen ja seurakunnan kohtaamisen rippikoulun aikana ja myös sen jälkeen.

Ripariraamattujen koodin kautta tulevat mahdollisuudet tarjoavat Pulkkisen mukaan kirkolle yhden uuden ja erinomaisen väylän olla yhteydessä rippikoululaisiin.

– Sovelluksen kautta pystymme yhdessä seurakuntien kanssa miettimään, millaista sisältöä haluamme tarjota nuorille tämän palvelun kautta. Tässä vaiheessa olemme suunnitelleet kahdeksan erilaista viestiä, jotka lähtisivät nuorille koodin aktivoimisen jälkeen säännöllisin väliajoin.

Nuoren kannattaa siis aktivoida henkilökohtainen koodinsa heti rippikoulun alussa. Mitä riparilainen saa tästä?

– Rippikoululainen saa ennen kaikkea laadukkaasti toteutettua ja mielekästä sisältöä oman rippikoulunsa aikana. Tarkoitus on palvelun kautta jakaa nuorille kohdennettua sisältöä rippikouluun liittyen: tunteita, kokemuksia ja uusia näkökulmia.

Pulkkinen toivoo, että rippikoulun ohjaajat kannustaisivat nuoria kiinnostumaan tästä uudesta mahdollisuudesta saada lisätietoa rippikouluun liittyvistä teemoista.

– Erityisesti alkuvaiheessa rippikoulujen ohjaajilla on tärkeä rooli kannustaa nuoria aktivoimaan koodi, jotta palvelu tulee käyttöön. Palvelun tarjoamia sisältöjä kannattaa myös laajemmin hyödyntää rippikouluissa. Kun uusi viesti on lähetetty, siihen kannattaa palata rippikoulun tapaamisten yhteydessä.

Teksti: Tuija Numminen

Artikkelit on julkaistu Piplia 4/2019 -lehdessä.

Lataa Piplia-sovellus Android-puhelimeen tästä.
Lataa Piplia-sovellus iOs-laitteisiin tästä.
Tästä pääset Raamattu.fi-verkkopalveluun.