Suomalainen joulu on keskellä koptien paastoa
Pitkä paasto, joulu ja sitten vielä toinen joulu. Sitä on Suomessa asuvien Egyptin koptien vuodenvaihteen ympäristö. Ellei sitten lähdetä Egyptiin ja vältytä ensimmäiseltä joululta.
Itähelsinkiläisessä Shinoudan perheessä on alkamaisillaan jouluun valmistautumisen aika. Vanhemmat paastoavat. Liha- ja maitotuotteet ovat pois ruokavaliosta. Perheen 10- , 8- ja 6-vuotiaat pojat saavat syödä koulussa normaalia kouluruokaa, mutta kotona he nauttivat samaa ruokaa kuin vanhempansakin. Karkkipussit avataan seuraavan kerran vasta jouluna.
– Egyptissä ortodoksikristityt noudattavat paasto-ohjeita paljon tarkemmin kuin täällä Suomessa tehdään. Me paastoamme ainakin suurimman osan ajasta, Annemarie ja Akram Shinouda kertovat.
Akram-isälle koptikristillisyys on suvun perintöä, Annemarie kastettiin Egyptin kirkon jäseneksi, kun pari meni naimisiin. Myös lapset on kastettu Egyptissä. Akramia lukuun ottamatta kaikki perheenjäsenet ovat myös Helsingin ortodoksisen seurakunnan jäseniä.
Akramilla on länsimaisessa joulussa sulattelemista. Hän ei innostu kaupallisesta valon juhlasta kesken omaa paastokauttaan. Egyptin kopteilla joulu on vasta silloin, kun Suomessa on loppiainen.
Pukki ei käy Egyptissä
Shinoudan perhe on viettänyt suurimman osan jouluistaan Egyptissä. Tänä vuonna isä lähtee Niilin rannalle Luxoriin jo joulukuun alussa. Muu perhe tulee, kun kouluiltaan ja töiltään ehtii. Pari kertaa ovat Shinoudat olleet suomalaisen joulun aikaan Helsingissä.
– Noudatamme silloin aika paljon täkäläisiä perinteitä. Koristelemme kuusen, ja pukki tuo lahjat. Perinteisiä jouluruokia emme syö, koska kukaan meistä ei tykkää niistä, perheen äiti kertoo.
– Egyptissä on erilaista. Siellä kristityt elävät islamilaisen kulttuurin vaikutuspiirissä. Joulu ei näyttäydy ollenkaan sillä tavalla kuin täällä Euroopassa, Shinoudat kertovat.
Jouluyönä eli suomalaisen kalenterin mukaan loppiaisyönä kristityt menevät Egyptissä kirkkoon. Kun jumalanpalvelus on päättynyt yhdeltä yöllä, nautitaan kauan kaivattua liharuokaa, joka paaston aikana on ollut kiellettyä. Ruoka on tavallista ”sunnuntairuokaa”, siihen ei liity erityisiä jouluisia elementtejä.
– Joulupukki ei jaa siellä ollenkaan lahjoja, koska se ei jaksa tulla sinne, kun siellä on niin kuuma, 8-vuotias Antonios tietää kertoa. Hänellä on vielä tuoreessa muistissa viime kesän yli 40 asteen lämpötilat isänsä synnyinmaassa.
– Vaikka siellä perinteeseen ei kuulu antaa lahjoja, viemme lastemme serkuille aina muutaman paketin Suomesta, Annemarie vahvistaa.
Akram ja Annemarie kertovat, että vain nuorilla kristityillä egyptiläisperheillä on joulukuusi tai -koristeita. Vanhemmat sukupolvet pitävät niitä länsimaisena humpuukina.
Risti piiloon
Viimeisen vuoden aikana egyptiläiset kristityt ovat joutuneet monenlaisten hyökkäysten ja uhkausten kohteiksi. Koptikirkoissa on ollut tuhoisia pommi-iskuja. Veritekoja on kohdistunut myös yksittäisiin ihmisiin.
Shinoudat seuraavat Egyptin tapahtumia tarkasti. Akramilla on matkatoimisto. Hän ei voi viedä turisteja alueille, joissa turvallisuus on uhattuna.
– Varsinkaan Egyptin luoteisnurkalle ei pidä mennä. Sen sijaan etelän Luxorissa en pelkää mennä joulukirkkoon. Siellä ei ole erityistä turvallisuusriskiä. Se ei tarkoita sitä, ettei missä tahansa voisi sattua melkein mitä tahansa. Kun nuorimies tappoi vastikään ihmisiä Turussa, meille soitettiin Egyptistä ja kysyttiin, uskaltaako sinne Suomeen enää tulla, kun siellä tapahtuu tuollaista. Nykyäänhän voi räjähdellä ihan missä tahansa.
– Kun olen Egyptissä, en tuo uskontoani julkisesti esille. Sillä tavalla saan tasavertaisen kohtelun muiden egyptiläisten kanssa. Kun menen virastoon hoitamaan asioitani, tervehdin islamilaisittain ja pistän kaularistini piiloon, kahden maan kansalainen Akram Shinouda kertoo.
Jouluevankeliumin hän lukee arabiankielisestä Raamatusta äidinkielellään.
Neljä faktaa kopteista
- Egyptin koptit ovat Lähi-Idän suurin kristillinen yhteisö, joka kuuluu vanhoihin orientaalisiin ortodoksisiin kirkkoihin.
- Kristillisen ajan alkuvaiheessa koptikirkko oli jonkin aikaa Egyptin valtauskonto, kunnes islam syrjäytti sen aseman.
- Muslimienemmistöisessä Egyptissä kopteja arvioidaan olevan edelleen noin 10 prosenttia väestöstä.
- Helsingissä koptit kokoontuvat jumalanpalveluksiinsa ortodoksisen seurakunnan pyhäköissä.
Teksti: Tiina Makkonen
Lue lisää