Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala – Pipliaseurat ukrainalaisten tukena
Ukrainalaiset rukoilevat ja lukevat Psalmia 31 joka päivä sodan keskellä. Kirkkojen rooli muodostuu tärkeäksi, kun ne kutsuvat ihmisiä lohdutuksen äärelle. Ukrainalaiset ovat joutuneet koville. Nähdyt ja koetut asiat vaikuttavat psyykeen pahimmassa tapauksessa koko loppuelämän ajan.
Akuutin ruoka- ja tarvikeavun rinnalle kaivataan sielunhoitoa ja psykososiaalista tukea. Amerikan Pipliaseuran sielunhoidollisen kriisityön menetelmää on muokattu ukrainalaisten tarpeisiin, ja seurakunnat voivat ottaa työkalun käyttöön pakolaisten parissa.
Kiovan Raamattutalosta tuli avustuskeskus
Ukrainan Pipliaseuran Raamattutalo Kiovassa muuttui tilapäisesti avustuskeskukseksi. Hyllyt täyttyivät Raamattujen sijaan ensiaputarvikkeilla, elintarvikkeilla ja lääkkeillä. Pipliaseuran tiimi kokosi tarvikkeet sekä kuljetti niitä pommisuojissa turvaa pitäville kiovalaisille.
– Nyt, kun läheisen raamattukoulun kärsimät vauriot on saatu korjattua, avustuskeskus on siirtynyt sinne. Autamme edelleen jokaista, joka tulee Raamattutaloon, kertoo Rostyslav Ukrainan Pipliaseurasta.
Riittääkö minullekin Raamattu?
Ukrainan Pipliaseuraa ovat lähestyneet erityisesti ne avun tarvitsijat, joiden oma Raamattu on jäänyt kodin kirjahyllyyn pommituksia paetessa. Ukrainan- ja venäjänkielisiä Raamattuja on painettu pika-aikataululla lisää eri puolilla Eurooppaa. Nyt niitä jaetaan paitsi Ukrainassa, myös pakolaisia vastaanottavissa maissa.
Raamattujakelut Ukrainan kaduilla ovat synnyttäneet suorastaan ruuhkaa. Pyhien tekstien lisäksi on jaettu leipää ja mm. aurinkovoimalla toimivia lamppuja, sillä sähköt ovat maassa monilta osin poikki. Tarve kuitenkin hengelliselle turvalle on niin kova, että työntekijöiden on pitänyt vakuuttaa ihmisille, että jokaiselle riittää varmasti oma Raamattu.
Arki on tärkeää erityisesti lapsille
Arjen rutiinit ovat tärkeässä roolissa pakolaislasten hyvinvoinnissa. Sinikantinen lastenraamattu löytyy lähes jokaisesta kristitystä kodista Ukrainassa. Sitä on jaettu pakoon lähteneille perheille, jotta tutut tarinat omalla kielellä seuraavat mukana tuntemattomaan asuinpaikkaan.
Pipliaseurat jatkavat työtään ukrainalaisten parissa yhdessä seurakuntien kanssa. Lahjoita, ja voit auttaa lieventämään sodan traumoja.
Teksti: Hanna Hokkanen
Artikkeli on julkaistu aiemmin Piplia-lehdessä. Tilaa ilmainen Piplia-lehti tai lue koko lehti verkossa: Piplia-lehti