Raamattutyön uutisia Kiinasta

Uusi testamentti ganyin kielellä

Gan yi -kansan keskuudessa elää arviolta  60 000 kristittyä. Ensimmäiset ganyinkieliset seurakunnat on perustettu jo yli vuosisata sitten, mutta vasta nyt he pääsevät lukemaan Uutta testamenttia omalla äidinkielellään. Gan yit kuuluvat yin heimoon, joka on yksi Kiinan 55 vähemmistökansasta. Heidän kielensä kuuluu tiibettiläis-burmalaisten kielten ryhmään. Julkaisujuhlassa puhunut Li Wanxing (55), käännösryhmän johtaja sanoi:

Merkitsee meille valtavasti, että Jumalan sana on käännetty kielellemme. Ei riitä, että vain kuuleemme Herrasta, meidän on myös voitava lukea hänestä Raamatusta.

Aiemmin Gan Yit eivät ole voineet oppia lukemaan äidinkielellään, sillä alueen kouluissa opetus on kiinaksi. Nyt paikalliset kirkot yhdessä Yhtyneiden Raamattuseurojen kanssa ovat aloittaneet myös lukutaitoryhmiä heimon aikuisten ja lasten parissa heidän omalla äidinkielellään.

Lisut saivat Raamatun selityksin

Nujiang-jokilaaksossa asuva lisu-heimo on saanut ensimmäisen Raamatun selityksin omalla kielellään. Yli 700 000 lisusta noin puolet on kristittyjä ja kristittyjen määrä nousee jatkuvasti ja tarve Raamatun sanoman ymmärtämistä ja opettamista helpottaville materiaaleille on suuri. Raamattu selityksin julkaistiin täyttämään tätä tarvetta. Juhlajumalanpalvelukseen osallistui yli 700 Lisua. Yksi heistä oli pastori Li Chunxiang, 30. Hän toivotti uuden käännöksen tervetulleeksi iloisena.

Lisut tuntevat Jumalan, mutta kirkkojemme opetuksen taso ei aina ole kovin korkea. Saarnaajat joutuvat yleensä tukeutumaan kiinankielisiin materiaaleihin, vaikka kiina ei ole heidän äidinkielensä. Raamattu selityksin on todella arvokas kirja pastoreillemme ja kirkoillemme. Se parantaa saarnojamme ja opetustamme!

Lisu launch

Toivoa köyhyyden keskellä

Vaikka Kiinassa on jo painettu ja jaettu miljoonia Raamattuja, on kiinalaisten parissa palava tarve yhä uusille painoksille ja käännöksille erityisesti maaseudun kristittyjen parissa.

Kiinan kristityistä noin 70 prosenttia asuu maaseudulla ja monet köyhyysrajan alapuolella. Huolimatta maan valtavasta taloudellisesta kehityksestä 200 miljoonaa kiinalaista elää yhä köyhyysrajan alapuolella, alle 1,25 dollarilla päivässä. Vain pieni osa varallisuudesta on yksityisten ihmisten käsissä. Köyhyys on ajanut monet maaseudulta kaupunkeihin työn perässä. Monet lähtijät jättävät lapsensa isovanhempien tai sukulaisten hoiviin. Joidenkin tietojen mukaan Kiinassa elää yli 260 miljoonaa siirtotyöläistä, joilta kotiseuduille on jäänyt yli 61 miljoonaa lasta.

Köyhyydestä huolimatta kristityt iloitsevat.

Sisareni ja veljeni rukoilevat puolestani ja nautin siitä, kun laulamme yhdessä virsiä. Pian seurakuntaan liityttyäni ystäväni vei minut lähikaupunkiin ja ostin oman Raamatun. Ilokseni minulla oli varaa siihen.

Näin kertoo iäkäs Wu Xiu Ying, joka lukee Raamattua päivittäin näkönsä heikentymisestä huolimatta.

Eräs toinen seurakuntalainen, 68-vuotias Wang Jyxiang, kertoo puolestaan:

 Ennen kuin käännyin kristityksi, osasin hädin tuskin nimeäni lukea. Nyt osaan jo lukea useimmat sanat Raamatustani. Kun pappi lukee Raamattua kirkossa, seuraan mukana omastani ja vähitellen opin lukemaan.

 

Kiinan maaseudulla

Lataa ja tulosta juttu: Raamattutyön uutisia Kiinasta 31.3.2015 (pdf)