Kuulumisia Ukrainan sodan vuosipäivänä
Tänään on Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivä. Ihmiset Ukrainassa kohtaavat päivän surullisina, mutta töitä avun saamiseksi tehdään jatkossakin, kuten vuoden jokaisena päivänä tätä ennen. Tässä on Pipliaseuran työntekijän Rostyslavin viimisimpiä kuulumisia helmikuulta:
Ukrainan Pipliaseuran tiimi on turvassa, kiitos Jumalalle.
Olemme täällä edelleen hälytystilassa, mikä on stressaavaa. Surullinen, käynnissä olevan sodan vuosipäivä koittaa, ja kirkot, vapaaehtoisorganisaatiot sekä Ukrainan Pipliaseura yrittävät olla erityisen aktiivisia saadakseen Raamatun lohduttavan ja voimistavan sanoman ihmisten ulottuville.
Joitain rohkaisevia tapahtumia on ollut viime aikoina, kuten se, että Ukrainan Pipliaseuran johto tapasi Ukrainan ortodoksisen kirkon metropoliitta Epifanin keskustellakseen nykykielisestä raamatunkäännöksestä. Pari päivää tapaamisen jälkeen saimme virallisen kirjeen, joka sisälsi metropoliitta Epifanin siunauksen nykykielisen raamatunkäännöksen käytölle ortodoksisessa kirkossa.
Pipliaseurojen sielunhoidollinen kriisityö on myös virallisesti huomioitu puolustusministeriössä osana sen opinto-ohjelmaa, mikä on todella huomattavaa edistystä!
Pipliaseuran yhteistyökumppani järjesti taideterapiaa Lvivissä. Tilaisuuden päätteeksi oli jaossa Raamattuja.
Rostyslav, Ukrainan PipliaseuraPipliaseuran tiimi on turvassa, kiitos Jumalalle.
Tämä hirvittävä sota kuitenkin muistuttaa itsestään. Yksi pipliaseuran hyvä yhteistyökumppani, Itä-Ukrainassa vaikuttanut kappalainen tapettiin, kun hän oli viemässä humanitaarista apua Lymaniin. Hän oli omistautunut tiimimme jäsen, joka osallistui Donbasin alueen matkoillemme. On traagista, että Venäjän tukema armeija tappoi raa’asti myös hänen kaksi vanhempaa veljeään vuonna 2014. Heidän isänsä toimii pastorina Slovianskissa. Pyydän, että rukoilette heidän perheensä puolesta.
Pipliaseuran tiimi vie ruokaa, tarvikkeita ja Raamattuja kiivaimmille sota-alueille Itä-Ukrainaan.
Tiimimme on jatkanut käyntejään kaikkein kiivaimmilla alueilla Itä-Ukrainassa. Vierailimme Harkovan alueen koillisosassa sijaitsevassa Velykyi Burlukin kaupungissa Pyhän Kolminaisuuden kirkon pastorin sekä länsiukrainalaisten ja romanialaisten vapaaehtoisten kanssa.
Viemisinä meillä oli ruokaa, lämpimiä vaatteita ja huopia.
Kaupunki oli Venäjän miehittämänä lähes sodan alkuvaiheista lähtien. Vapautumisen jälkeen ihmiset ovat palailleet arkeensa, mutta hyvin lähellä Venäjän rajaa sijaitseva taajama on silti puolityhjä.
Joitain tunteja ennen vierailuamme venäläinen ohjus osui kaupunkiin ja haavoitti paikallisia asukkaita. Ihmiset olivat hyvin kiitollisia ruoasta ja tarvikkeista sekä Raamatuista. Niistä erityisesti isokokoiset painetutut Raamatut sekä ääniraamatut otettiin mielellään vastaan.
Paikallinen pastori oli odottanut vierailuamme pitkän aikaa. Hän ja hänen tiiminsä olivat tehneet listoja avuntarvitsijoista etukäteen, joten kaikki saatiin hoidettua hyvin organisoidulla tavalla. Silti myös jotkut sellaiset ihmiset, jotka eivät olleet listalla, tulivat pyytämään apua sekä Uusia testamentteja.
Kuvassa Pipliaseura jakaa Raamattuja Ruska Lozovassa. Paikkakunnalla asui ennen sotaa 5 000 ihmistä, nyt heitä on vajaat 500.
Tiimi vieraili myös toisessa Harkovan alueen kaupungissa, Ruska Lozovassa, joka oli miehityksen alla aivan sodan alusta lähtien. Paikkakuntaa on kohdannut suuri tuho. Ennen hyökkäystä kunnassa oli 5 000 asukasta, nyt heitä on vajaat 500. Olimme onnekkaita, että saimme tavata kunnanvaltuuston jäsenen, Olenan, ja keskustella hänen kanssaan paikalliskirkkojen ja Pipliaseuran asioista.
Hän oli hyvin kiitollinen avusta sekä Raamatuista. Paikalliset ovat olleet epätoivoisia kaiken keskellä, varsinkin kun vapaaehtoiset ja humanitaarisen avun järjestöt eivät ole usein käyneet paikkakunnalla. Tiimimme kappalainen lupasi järjestää, että kirkon väki yrittäisi tulla uudestaan ja vastata paikallisten ihmisten fyysisiin ja hengellisiin tarpeisiin.
Teimme myös toisen matkan useisiin kaupunkeihin ja kuntiin Donetskin alueella, mukaan lukien hiljattain vapautettu Lyman. Lymanissa tiimimme ja paikalliset kappalaiset tapasivat useita armeijan yksiköitä sekä siviilejä ja vierailivat armeijan sairaalassa.
Koska vierailu ajoittui Kynttilänpäivän aattoon, joka on merkittävä juhlapyhä itäisessä ortodoksisessa perinteessä, tiimi esitti kannettavalla projektorilla evankeliumivideoita. Ihmiset pitivät niistä paljon. Videoita seurasi lyhyt hartaus, jossa pastorimme ja muut tiimin jäsenet puhuivat sekä antoivat ihmisille painettuja Uusia testamentteja.
Kiitos teille taas ja yhä jokaisesta rukouksesta, jonka olette rukoilleet maamme puolesta tämän kuluneen vuoden aikana.
Kiitos jokaisesta rohkaisevasta viestistänne, jonka olemme saaneet teiltä. Kiitos, jokaisesta teosta, jolla olette tukeneet kansaamme ja Raamatun sanoman saattamista ihmisille täällä.
Palkitkoon Jumala teidät ylitsevuotavasti! Kun sota jatkaa riehumistaan täällä, pyydän, jatkakaa rukoilemistanne, jatkakaa Ukrainan tapahtumista kertomista, jatkakaa tukemistanne.
Lähde: Rostyslav, Ukrainan Pipliaseura
Kuvat: Ukrainan Pipliaseura / Yhtyneet Raamattuseurat
Haluatko lahjoittaa Pipliaseuran työhön Ukrainassa? Toivoa Ukrainan kriisin keskelle (valitse alasvetovalikosta)