Karibialla tehdään töitä perheväkivallan kitkemiseksi
Naistenpäivänä puhutaan tasa-arvosta ja kaikkien yhtäläisistä ihmisoikeuksista. Karibian aluen Pipliaeurat tekevät kovasti töitä perheväkivallan hälyttävän lisääntymisen pysäyttämiseksi ja naisten voimauttamiseksi Raamatun avulla.
Sanasta Karibia ensimmäisenä mieleen tulevat valkoiset hiekkarannat ja palmut – paratiisi maan päällä. Kuitenkin kasvavalle joukolle naisia elämä siellä on paratiisista kaukana, kotona kohdatun väkivallan tahrimaa. Alueen Pipliaseurat ovat puuttuneet ongelmaan – hyvin tuloksin.
Mary on elänyt väkivaltaisessa suhteessa vuosia. Puoliso on hakannut hänet sairaalakuntoon useita kertoja. Mary kaipasi kipeästi apua tietämättä mitä tehdä. Mary sai vihdoin kaipaamansa avun Pipliaseuran ja paikallisten kirkkojen yhteistyön kautta ja elämä on alkanut muuttua paremmaksi.
– Jos tämä apu olisi ollut saatavilla aiemmin, en olisi viettänyt elämästäni vuosia uhrina, Mary pohtii.
Mary asuu Jamaikalla, mutta hänen tarinansa on pelottavan yleinen kaikkialla Karibian alueella. Vaikka tarkkoja lukuja on vaikea saada, on perheväkivallan määrä alueella hälyttävä ja jatkuvassa kasvussa. Jopa 33% naisista Jamaikalla ja 27% Barbadoksella ovat uhreja jonkin asteiselle väkivallalle puolisonsa taholta. Alueella tapahtuvista murhista 25% tapahtuu kotona. Lähes kaikki uhrit ovat naisia.
– Naisia vastaan tapahtuvan väkivallan nousu näyttää pysäyttämättömältä, monien naisjärjestöjen työstä huolimatta, sanoo Erny Van Axel Surinamen Pipliaseurasta. – Kristittyinä meidän on noustava kertomaan jokaiselle miehelle, naiselle ja lapselle, että Jumala tuomitsee väkivallan, Meidän on kerrottava heille, mitä Raamatussa sanotaan – että kaikki ihmiset on luotu Jumalan kuviksi ja heillä on oikeus tulla kohdelluksi rakkaudella ja kunnioituksella.
Tätä viestiä Pipliaseurat ympäri Karibian alueen ovat ryhtyneet viemään, erityisesti neuvoen ja kouluttaen kirkkojen työntekijöitä tunnistamaan ja auttamaan uhreja.
– Usein kirkko on ensimmäinen paikka, mistä väkivallasta kärsivä nainen etsii apua, kertoo pastori Courtney Steward Länsi-Intian Pipliaseurasta. – Mutta kirkkojemme johtajia ei ole koulutettu vastaamaan perheväkivaltaan, joten he eivät osaa puuttua siihen. Siksi monet papit, pyhäkouluopettajat ja yhteisöjen johtajat pyytävät nyt meiltä koulutusta.
Satoja ihmisiä ympäri Karibian aluetta on jo opetettu tunnistamaan perheväkivallan merkkejä ja kuinka antaa tukea turvallisesti ja tehokkaasti Raamattua ja raamattulehtisiä apuna käyttäen.
13-vuotias haitilainen Gabbie joutui seksuaalisesti hyväksikäytetyksi asuessaan telttakylässä vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen. Hän kertoo kirkon työntekijöiden tuen todella auttaneen häntä toipumisessa.
– Ymmärrän nyt, että ellen puhu siitä, mitä minulle tapahtui, ei väkivaltaa saada koskaan loppumaan. Olen myös oppinut, ettei minun tarvitse hävetä tapahtunutta.
Aiemmin arviolta 80% haitilaisista naisista kohtaa väkivaltaa – luku on kuitenkin kasvanut entuudetsaan maanjäristyksen jälkeen.
– Maanjäristys jätti jälkeensä niin paljon vihaa ja turhautumista, kertoo Magda Victor Haitin Pipliaseurasta. – Se vei ihmisiltä kodin ja toimeentulon ja johti perheväkivallan lisääntymiseen.
Haitin Pipliaseura on järjestänyt työpajoja ja tehnyt radio-ohjelmia aiheesta vuodesta 2012 lähtien. Vastaava työ on täydessä vauhdissa jo myös Surinamessa. Seuraavaksi se aloitetaan Bahamalla, missä perheväkivallan määrä myös on kasvussa.
– Rukoilkaa työmme puolesta, jotta voimme auttaa mahdollisimman montaa ihmistä, Steward sanoo.
Maryn ja Gabbyn nimet muutettu.
Pipliaseura on osa Yhtyneiden Raamattuseurojen (United Bible Societies, UBS) maailmanlaajuista verkostoa, joka toimii yli 200 maassa ja alueella. Verkosto on maailman laajin raamatunkäännös- ja julkaisutyön toimija. Lisäksi se tekee työtä raamatunkäytön edistämiseksi, HIV/AIDS -työtä sekä työtä erilaisista traumoista kärsivien parissa.